КОЖНІЙ ДИТИНІ – СІМ’Ю і РОДИНУ

Родина – яке близьке та зрозуміле для нас слово. Ми з дитинства відчуваємо материнську ніжність та тепло, батьківську допомогу та мудре слово. Коли дитина оточена любов’ю, відчуває сердечне тепло і турботу батьків, на світ дивиться радісними очима – у неї щасливе дитинство. Та є малюки, які позбавлені цього почуття і зростають без атмосфери любові, родинного затишку, взаєморозуміння. І кожна така дитина чекає, що одного дня добрі, лагідні люди заберуть її у свою сім’ю…

Кожній дитині - сім’ю і родину – це не просто гарне гасло, це крик душі кожної дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування. У більшості з нас є батьки, рідні та близькі люди, з якими легше долати труднощі. Сирота ж позбавлена цієї життєвої підтримки, вона самотня, зневірена, пригнічена…

     Проблема дитячого сирітства з кожним днем стає все актуальнішою та болючішою темою для нашого суспільства, але завдяки політиці нашої держави, пріоритети надаються не збільшенню кількості інтернатних закладів, а розвитку сімейних форм виховання дітей (усиновленню, опіці/піклуванню, створенню дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей, патронатних сімей).

        

 

Якщо Ви бажаєте прийняти дитину-сироту чи дитину, позбавлену батьківського піклування, у власну сім’ю, Ви маєте знати про сімейні форми виховання;

  • усиновлення;
  • опіку (піклування);
  • прийомну сім’ю ;
  • дитячий будинок сімейного типу;
  • патронатну сім’ю

УСИНОВЛЕННЯ це прийняття усиновлювачем у свою сім’ю дитини на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду.

          Згідно з сімейним законодавством України усиновлення допускається у відношенні неповнолітніх дітей – і тільки (виключно) в їхніх інтересах. Усиновлення є правовим актом, у результаті якого дитина одержує нових батьків і родичів та припиняється юридичний зв'язок дитини із біологічною родиною. Переважне право на усиновлення дитини мають:

  • родичі, незалежно від місця їх проживання;
  • особи, в сім’ї яких дитина  проживала чи проживає;
  • особи, які усиновляють кількох дітей, що мають родинні стосунки (братів та сестер);
  • переважне право на усиновлення дітей також має подружжя.

Усиновлена дитина втрачає статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування.

ОПІКА (ПІКЛУВАННЯ) – встановлюється для виховання дітей, які внаслідок смерті батьків, позбавлення батьківських прав, при прийнятті рішення про відібрання в них дитини і передачу її під опіку, хвороби батьків чи інших причин залишилися без батьківського піклування, а також для захисту особистих і майнових прав та інтересів таких дітей.

          Опіка встановлюється над дітьми, які не досягли 14-ти років і залишилися без батьківського піклування;

піклування- над неповнолітніми дітьми віком від 14 до 18 років.

Опікун 9піклувальник призначається з осіб, близьких дитині, або інших осіб, з огляду на їх можливість виконувати опікунські обов’язки.

Переважне право стати опікунами дитини надається:

  • родичам дитини, незалежно від їх місця проживання;
  • особам, в сім’ї яких проживає дитина.

 

ПРИЙОМНА СІМ’Я – сім’я або окрема особа, яка не перебуває в шлюбі, що добровільно взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

 

ДИТЯЧИЙ БУДИНОК СІМЕЙНОГО ТИПУ – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання не менш як 5 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей (власних та вихованців) у дитячому будинку сімейного типу не повинно перевищувати 10 осіб.

         

          В прийомній сім’ї, дитячому будинку сімейного типу діти перебувають до досягнення ними 18 – річного віку, а в разі продовження навчання – до його закінчення, але не пізніше досягнення ними 23- річного віку.

          До дитячого будинку сімейного типу в першу чергу влаштовуються діти , які перебувають між собою в родинних стосунках, за винятком випадків, коли за медичними показниками, або з інших причин не можуть виховуватися разом.

Діти,  влаштовані  під опіку (піклування) , до прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу, зберігають статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та м     можуть бути усиновлені.

ПАТРОНАТНА  СІМ’Я – новітня форма сімейного виховання в Україні.

Сім’я патронатного вихователя – сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі. Патронатними вихователями можуть бути громадяни України, які перебувають у зареєстрованому шлюбі, мають досвід виховання дітей у сім’ї (окрім осіб, зазначених у статті 212 Сімейного кодексу України).

Хто може бути патронатними вихователями?

          Патронатний вихователь – це особа, яка за участі інших членів сім’ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї. Помічник патронатного вихователя – його чоловік/дружина чи інший дорослий член його сім’ї.

Які документи треба, щоб стати патронатним вихователем?

          Кандидати у патронатні вихователі подають до соціального закладу за місцем їх проживання, зокрема до Овруцького районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, такі документи: заяву кандидата у патронатні вихователі; заяву кандидата у помічники патронатного вихователя про готовність участі у наданні послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї; копії паспортів кандидатів у патронатні вихователі та помічники патронатних вихователів; довідку про склад сім’ї (форма №3); копію свідоцтва про шлюб; копію диплома про вищу освіту кандидата у патронатні вихователі (за наявності); довідки про стан здоров’я патронатного вихователя та членів сім’ї, які проживають разом із ним (відсутність хронічних захворювань, результати обстеження повнолітніх членів сім’ї наркологом, венерологом, психіатром); довідки про доходи повнолітніх членів сім’ї; довідки про наявність чи відсутність судимості кандидата в патронатні вихователі та членів сім’ї, які проживають разом із ним; документ, що підтверджує право власності на житло або користування житловим приміщенням; письмову згоду всіх повнолітніх членів сім’ї, які проживають разом із кандидатами у патронатні вихователі, на тимчасове влаштування дітей; згода дітей надається за умови досягнення ними віку, коли вони спроможні самостійно висловлювати свою думку.

 

Скільки дітей може бути одночасно влаштовано під патронат?

          Одночасно під патронат (в одну патронатну сім’ю) влаштовуються виключно діти (не залежно від їхньої кількості), які є братами-сестрами або до влаштування під патронат проживали в одній родині. Це принципово, тільки так можна здійснювати індивідуальний догляд, який відповідає потребам дитини. Термін перебування дитини під патронатом має бути максимально використаний для подолання наслідків.

 

Скільки дитина може перебувати в патронатній сім’ї?

          Термін перебування дитини у патронатній сім’ї залежить від потреб дитини та обставин, що спричинили влаштування дитини, але орієнтовно становить від 1 до 6 місяців відповідно до вимог статей 252-253 Сімейного кодексу України. На період перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя за нею зберігається право на аліменти, пенсію у зв’язку із втратою годувальника, інші соціальні виплати, які вона мала до влаштування в сім’ю патронатного вихователя.

Фінансування патронатних сімей

          Фінансування сімей патронатних вихователів, що передбачає оплату послуг зі здійснення патронату над дитиною та виплату соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя, здійснюється за рахунок коштів державного бюджету у порядку та за умов, затверджених Кабінетом Міністрів України (на період до 31.12.2018 року), надалі – за рахунок коштів, що передбачаються у відповідних місцевих бюджетах.

          На утримання кожної дитини, влаштованої у сім’ю патронатного вихователя, виплачується щомісячна соціальна допомога у розмірі двох прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку. У разі, коли дитині виплачується призначена в установленому порядку стипендія, розмір соціальної допомоги визначається як різниця між двома прожитковими мінімумами для дитини відповідного віку та розміром стипендії за попередній повний місяць на момент влаштування дитини у сім’ю патронатного вихователя.

 

Якщо Вас зацікавила інформація і Ви хочете допомогти дитині знайти родину

за додатковою інформацією звертайтеся до Служби у справах дітей Словечанської сільської ради за адресою: с. Словечне, вул. Київська, 5.

ЗНАЙТЕ, що Ви – саме та людина, на яку ми чекаємо! Саме Ви можете допомогти здійснитись дитячим мріям про люблячих батьків, сім’ю, усиновивши покинуту дитину, або встановивши над нею опіку/піклування, взявши її на виховання у прийомну сім’ю/дитячий будинок сімейного типу.