Фото без опису

   Стихійна  торгівля -  дешевше, проте небезпечно!

   З  настанням літа  велику занепокоєність викликає так звана стихійна, несанкціонована торгівля продуктами харчування, яка організована на вулицях нашого міста приватними особами. Торгують молоком, сиром, яйцями, птицею та іншими товарами, нехтуючи вимогами санітарних правил та елементарної гігієни. Документів, які б підтверджували  якість продукції немає, дослідження якості продукції не проводиться, належні умови зберігання товарів не дотримуються. Особливо непокоїть торгівля «з землі» у літній спекотливий період. Переважна більшість товарів, що реалізуються  повинна зберігатися в холоді при температурі від -6 до +4 0С,  а зберігається та реалізується при зовнішній температурі повітря +25 +30 0С  та під  прямими сонячними променями. Високі температури прискорюють розмноження мікроорганізмів, продукти швидко псуються. Це загрожує зростанням випадків інфекційних кишкових захворювань. Крім  того  на  продукцію  потрапляє  увесь  пил  та  бруд з дороги від автомобілів, що  може містити  й хімічні  речовини.

       Крім  того, стихійна  торгівля є  незаконною  та  відноситься до адміністративних правопорушень, передбачених ст. 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Торгівля з рук у невстановлених місцях», що тягне за собою накладення штрафу від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією  предметів торгівлі або без такої.

    Законодавство не встановлює відповідного контролю за цією діяльністю  та  у  спеціалістів Держпродспоживслужби немає важелів впливу на суб’єкти, які здійснюють стихійну торгівлю.  Але  й  жодні адміністративні заходи з рейдовими перевірками повністю її не ліквідують, якщо  буде  попит  на  таку  продукцію  та  споживачі  надалі  підтримуватимуть  несумлінних  продавців. Єдиний правильний спосіб боротьби – не купувати продуктів харчування й інших товарів у місцях стихійної торгівлі.

       Для  громадян, які  надають  перевагу  домашній продукції, необхідно зазначити, що сьогодні  в  місті  офіційно  зареєстровані  та функціонують  2 агропродовольчі  ринки, де  можна  придбати  такі  товари,  але  на  відміну  від  продукції  стихійних  ринків, вони проходять ветеринарно-санітарну експертизу. Державний ветеринарно-санітарний контроль здійснює лабораторія, що  розміщена на центральному ринку. Адміністрація ринку не має права надавати місця на торгівлю без висновків лабораторії, а фахівець лабораторії у свою чергу відповідає за якість продукції, що пройшла експертизу. 

      Овруцьке управління ГУ Держпродспоживслужби  в Житомирській  області  наголошує та застерігає жителів міста та району, що  стихійна торгівля – потенційна небезпека для споживача. За даними інфекційних лікарень більшість пацієнтів, які поступають в лікарню, купували продукти на стихійних ринках.

   Щоб запобігти можливим випадкам харчових отруєнь та інфекційних захворювань необхідно  відмовитись від купівлі продуктів харчування з необладнаних місць торгівлі на стихійних ринках. Краще користуватися послугами торгової мережі, де продукція відповідає санітарним вимогам, зберігається та реалізується в належних умовах. Не рекомендуємо купувати на ринках готову продукцію домашнього приготування та консервацію, оскільки при недотриманні  технології  виготовлення можна захворіти на ботулізм, що часто призводить до смертельних випадків.  

   Пам’ятайте, що  бажання зекономити може призвести до отруєння вас та ваших близьких, та в кінцевому результаті  до більших матеріальних витрат та погіршення стану здоров’я. Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх рідних!

 

 

Начальник відділу державного

нагляду за  дотриманням                                                                                                                                     

санітарного  законодавства                                                                                                                                 Наталія Пестич