НОВОРІЧНІ  ЗАБАВКИ  – ЧИ  БЕЗПЕЧНІ  ВОНИ

 

    У багатьох родинах  святковий настрій   у період зимових  свят воліють підтримувати нехитрими атрибутами, які особливо подобаються дітлахам. Одначе деякі з таких товарів  слід використовувати з неабиякою пересторогою. Адже під  красивою обгорткою подекуди може ховатися потенційна небезпека.

Бенгальські вогні

Виявляється, ця забавка  може нести серйозну шкоду здоров’ю.  До  складу бенгальських вогнів (це можна прочитати на упаковці)  входять  порошки алюмінію або магнію, декстрин  чи крохмаль. А ще   барій нітрат - отруйна речовина. Усі ці компоненти  у складі суміші  при горінні утворюють гази – які    є шкідливими для здоров’я.  Особливо слід бути уважним, аби іскри не потрапили в рот. Адже отруєння солями барію може трапитися  під час потрапляння їх у шлунок.

 Основними симптомами такого  отруєння  є підвищення тиску та запальні захворювання шлунково-кишкового тракту. Також може бути ураженою  серцева мускулатура. Оксид барію, який утворюється при горінні нітрату барію,  також дуже небезпечний при потраплянні всередину  організму  – смертельна доза складає лише  0,2 грама.  Втім,  такі страшні наслідки можуть настати  лише під час  впливу на органнім чистого реактиву.   А у бенгальських вогнях використовується дуже мала кількість даної сполуки - до того ж, у розведеному вигляді. Інакше подібний  виріб  взагалі не допустили б у вільний продаж.   Попри це  з бенгальським вогнями все одно слід поводитися дуже обережно – тримати їх на витягнутій руці, уникати потрапляння іскри на шкіру, не вдихати дим. А після використання обов’язково слід помити руки з милом.