АТЕРОСКЛЕРОЗ:  СТЕРЕЖІТЬСЯ   БЛЯШОК!

 

Атеросклероз часто називають хворобою любителів надмірностей. Вона характеризується утворенням жирових бляшок на стінках артерій. А це найчастіше трапляється в людей, які віддають перевагу смачнішій їжі, міцнішому алкоголю, та ще  й цигарці «на закуску».

 

Цифри і факти

Атеросклероз є одним з найпоширеніших судинних захворювань, яке вражає середні та великі артерії.

«Поганий» холестерин (а точніше, ліпопротеїди низької щільності) накопичується на стінках артерій і утворює тверді структури, які називають атеросклеротичними бляшками.

Поступово бляшки звужують просвіт артерій і роблять їхні стінки менш еластичними, що ускладнює потік крові.

Якщо уражаються коронарні (серцеві) артерії - сповільнюється або практично припиняється приплив крові до серця. Це спричиняє біль у грудях - стенокардію.

Якщо судини закупорюються щільно, то нестача живлення серцевого м'яза спричиняє розвиток серцевого нападу - інфаркту.

У багатьох країнах світу   атеросклеротична хвороба серця є найпоширенішою причиною смертності. Приміром, у 2018-2020 роках цей показник у Польщі становив 40%, у Швеції –32%.

В Україні за цей період атеросклеротична хвороба серця стала причиною смертності 35% усіх летальних випадків. Найбільший відсоток померлих зафіксовано  у Вінницькій, Чернігівській, Кіровоградській та Чернівецькій областях.

На Житомирщині у 2020 році 6869 мешканців  померли від атеросклеротичної хвороби серця, у 2019 році - 6495 чоловік, у 2018 році – 6566. Найчастіше подібні випадки зафіксовано у тодішніх  Малинському та Новоград-Волинському районах.

 

Чинники появи атеросклерозу

 Куріння

 Зловживання алкоголем

Ожиріння

Гіпертонія

Неправильне харчування, вживання надмірної кількості тваринних жирів

Високий рівень холестерину в крові

Діабет

Спадкова схильність (атеросклероз у близьких родичів)

 

Симптоми атеросклерозу:

  • біль за грудиною;

  • задишка;

  • часті головні болі;

  • запаморочення;

  • шум у вухах;

  • значно знижується працездатність;

  • з’являється синдром підвищеної стомлюваності, який може призводити до стресу, депресії;

  • загальне нездужання;

  • підвищується артеріальний тиск;

  • погіршення пам’яті;

  • ноги набрякають, виникає оніміння;

  • на пізніх стадіях відсутність допомоги призводить до втрати орієнтації в часі, просторі.

Потенційні наслідки атеросклерозу

Атеросклеротична бляшка або її частина можуть відірватися і разом із потоком крові почати подорож артеріями. Бляшки застряють у дрібніших судинах, блокують рух крові по них і спричиняють порушення кровопостачання цілих ділянок тканини.

Якщо закупорюється судина кінцівки, через відсутність живлення і кисню гинуть м'язи, і починається гангрена. А якщо бляшка досягає артерій мозку і застряє в них, розвивається інсульт.

У деяких випадках атеросклеротичні бляшки розтягують окремі ділянки артерії, спричиняючи утворення аневризми - випинання стінки артерії через її потоншання та розтягування.

Симптоми атеросклерозу непомітні доти, доки бляшки не обмежують або не блокують кровотік в артеріях. Про можливий початок атеросклеротичного процесу свідчить тільки підвищення систолічного (верхнього) тиску.

 

Профілактика атеросклерозу

 Киньте палити.

Відмовтеся від вживання алкоголю.

Уникайте їжі з високим вмістом жиру, особливо тваринного, і холестерину.

Щодня включайте в раціон кілька порцій будь-яких овочів і фруктів.

Не рідше двох разів на тиждень їжте рибні страви. Переважно відварна та запечена риба.

Робіть вправи або знайдіть собі інше фізичне навантаження - протягом 30 хвилин на день (якщо ви маєте нормальну масу тіла)  або 60-90 хвилин (якщо маєте надмірну вагу).

Контролюйте свій кров'яний тиск. Негайно зверніться до лікаря, якщо ваш тиск вищий за 140/90 мм рт. ст. А якщо у вас діабет, хвороби нирок, або вже був інсульт чи інфаркт - то приводом  для звернення до лікаря є тиск вище 130/80 мм рт. ст.

Кожні п'ять років перевіряйте рівень холестерину в крові. У дорослої людини концентрація ліпопротеїнів низької щільності («поганого холестерину») не повинна перевищувати 130-160 мг/л. Якщо у вас уже є діабет або хвороби серця - то рівень «поганого холестерину» вище 100 мг/л є підставою для термінового звернення до лікаря.

 

Відділ  комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».