Пам'ятка для населення щодо утримання колодязів

     Весна пора краси та тепла, але з  теплом приходять і весняні турботи, особливо  для  мешканців приватних будинків. Зазвичай проводяться прибирання території своїх домоволодінь та навколо неї. Але  потрібно  пам’ятати  і  про  такий  важливий  захід  як  впорядкування  джерела  децентралізованого  водопостачання – колодязя.

     Забруднити питну воду можуть весняні паводки, дощі, розставання снігу, ґрунтові та стічні води, і різні агрохімікати, які використовуються в сільському господарстві. Неякісна або забруднена вода може спричинити низку інфекційних хвороб таких як: черевний тиф, холеру, дизентерію, вірусний гепатит А, гельмінтози, тощо. 

        З метою попередження виникнення отруєння водою з колодязів та каптажів джерел, яке спричинене погіршенням санітарно-епідемічної ситуації внаслідок надзвичайних ситуацій, особливо при ускладнених погодних умовах, зливах та повенях , потраплянням в ґрунт хімічних речовин в період робіт із захисту  рослин та інше, Коростенське  районне  управління  Головного  управління  Держпродспоживслужби  в  Житомирській  області рекомендує  дотримуватись  наступних  правил:

  1. Колодязь  не рекомендується облаштовувати в понижених, заболочених  

місцях  та  на  ділянках що затоплюються паводковими водами.

  1. Індивідуальний колодязь слід розміщувати на відстані  не  менше  20 метрів від джерел можливого забруднення(вбиральні, вигрібні ями, мережі  каналізацїї тваринницькі майданчики та ін.)

  2. Територію поблизу колодязя необхідно утримувати в чистоті та організо-вувати  відведення поверхневого стоку.

  3. У радіусі 50 м від колодязів та каптажів джерел не дозволяється здійснювати миття транспортних засобів, водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води.

  4. Стінки колодязів повинні бути щільними, такими, що добре ізолюють колодязь від проникнення поверхневих стоків (дощові й талі води).

  5.  Дно колодязя слід вкривати фільтруючим шаром гравію(щебеню) товщиною 20-30 см.

  6. Для підйому води з колодязя застосовують насоси, в інших випадках обладнують коловорот з міцно прикріпленим «журавлем» і відром.

  7. Навколо колодязя повинен бути «замок» із добре утрамбованої глини, колодязь повинен бути огороджений, мати кришку, навіс, коловорот з з відром, лавку для відер.    

   Відповідно до санітарних вимог, колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися колодязем уже після наступного заповнення.

   Двічі на рік, у весняний і осінній періоди, необхідно проводити профілактичну дезінфекцію води у колодязі з наступним лабораторним контролем ефективності проведеного заходу.

   З обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні та органічні добрива.

  У разі виникнення ознак інфекційних захворювань чи отруєнь терміново звертайтесь за медичною допомогою.

    Якщо ви вживаєте воду із колодязя чи джерела – перевірте її на рівень нітратів. Це можна зробити в будь-якій хімічній лабораторії, яка атестована на визначення хімічних показників, у тому числі на визначення рівня нітратів у питній воді.

   Не забувайте, дослідження питної води на вміст нітратів може вберегти ваше здоров’я та здоров’я ваших дітей!