ЗДОРОВЯ   ВАРТО  БЕРЕГТИ

 

7 квітня відзначається Всесвітній день здоров’я. Це свято увійшло в традицію з середини минулого століття. Дата святкування приурочена  дню створення Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Статут ВООЗ було прийнято 7  квітня 1948  року.  Тоді ж, на першій сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я,   виникла ідея проводити це міжнародне свято. 

 

Цифри і факти

•  У 2022 році Центр громадського здоров’я МОЗ України розробив перші пілотні регіональні профілі громадського здоров’я -- для вивчення, оцінки санітарно-епідемічної ситуації, виявлення причинно-наслідкових зв’язків між станом здоров’я населення та впливом на нього факторів середовища життєдіяльності.

Регіональний профіль Житомирської області має  великий перелік і негативних,  і позитивних значень показників здоров’я населення. 

• В області -- високі показники   народжуваності у жінок віком 15-19 років (показник на 1000 жінок становить 21.3,  водночас по  Україні – 15,8).

• Високим є  рівень  абортів серед жінок 18-19 років (показник на 100 тисяч жіночого населення в області – 618.3, національний показник  – 575.4).

• Середня очікувана тривалість життя на Житомирщині складає 69.72 роки (загальноукраїнський рівень -  71.35 років).  За цим  показником область знаходиться в нижній частині рейтингу - що свідчить про наявність певних факторів, які впливають на здоров’я та як наслідок довголіття населення.

• Частка населення області, яке у разі настання хвороби  не зверталися до лікаря, а лікувалися самостійно за допомогою ліків --  44.4%  (показник по Україні менший -- 31.7%).

•  Індекс  смертності населення від зовнішніх причин та травм  на Житомирщині -- 83.23 на 100 тисяч населення (по державі середній показник -- 75.54 на 100 000).

• Частка населення  Житомирської області у віці 12 років та старше, що мають стаж куріння від 16 до 20 років - 22,7% (національне значення  - 16,4%). 

 

7 порад, як зберегти здоров’я

  1. Більше рухайтеся. Регулярна фізична активність щонайменше 30 хвилин на день дозволить почуватися краще, а також значно покращить показники здоров’я. Обирайте той вид фізичної активності, який буде для вас комфортний. 
  2. Висипайтеся. Здоровий сон триває 7-9 годин на день. Варто лягати спати і просинатися в один і той же час. Якщо регулярно недосипати, збільшується ризик появи хронічних захворювань — діабету, серцево-судинних недуггіпертонії, а також ожиріння, порушень імунної системипсихічного здоров’я тощо.
  3. Правильно харчуйтеся.   Здорове харчування – це збалансоване споживання білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини у харчових і біоактивних речовинах.  Це не тільки гарне самопочуття, міцна нервова система і нормалізація ваги - але й любов і повага до себе,   прагнення до здорового й тривалого життя.
  4. Обмежте вживання алкоголю та тютюну.  Таким чином  знизиться  ризик виникнення пов’язаних захворювань.  Відмова від паління та надмірного вживання алкоголю  — правильне рішення.
  5. Бережіть свій  емоційний та психічний стан. Важливо турбуватися про власне психічне здоров’я так само, як і про фізичне. Ментальні проблеми або психічні розлади не є менш важливими, аніж фізичні захворювання.
  6. Не нехтуйте щепленнями.  Вакцинація -  це простий, дієвий та безпечний спосіб захисту  від інфекційних захворювань.
  7. Регулярно відвідуйте  лікаря з профілактичною метою. Це дозволить  не  прогаяти ту  чи іншу потенційну хворобу, а у разі її виникнення – ефективно  і вчасно розпочати процес лікування.

Не хворійте і будьте здоровими!

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».