Фото без опису

Рак прямої кишки - злоякісне новоутворення, що вражає анатомічні структури цього органу. Захворювання поширене і становить 4–6% всіх видів раку, знаходиться на п’ятому  місці  в Україні серед  всіх  нозологічних форм захворюваності на рак.  Пухлина може рости в просвіт прямої кишки або в довколишні тканини.  Вона схильна до метастазування, а хвороба може протікати у 4 стадії.  Важливо своєчасно проходити медичні обстеження, оскільки рання постановка діагнозу значно підвищує шанси на лікування

Найбільше схильні до хвороб люди, які переступили 50-річний рубіж.  У  чоловіків цей  вид раку виникає трохи частіше, ніж у жінок.

Чому виникає рак прямої кишки? Перерахуємо основні фактори, що сприяють:

1. Сімейний поліпоз. Супроводжується появою у товстому кишечнику доброякісних новоутворень (аденом, поліпів).  Такий  стан можна  вважати як  предрак.

2. Генетична схильність.  Якщо ваш близький  кровний родич страждав від патології, то ризик захворіти на колоректальний  рак зростає.

3. Наявність хвороби  Крона та неспецифічного виразкового коліту, що сприяють  запальному процесу у кишечнику.

4. Неправильне харчування. Злоякісне переродження клітин може виникати через тривале вживання жирної їжі та відсутності в раціоні клітковини.

    Захворювання характеризується повільним розвитком і на ранніх стадіях може ніяк не давати себе знати. Спочатку ознаки патології проявляються періодично, але коли хвороба починає прогресувати – посилюються.  

Ось основні тривожні симптоми,  які є підставою  щодо негайного звернення  до профільного лікаря:

- наявність кров'яних, слизових або гнійних виділень у калових масах;

- метеоризм та нетримання калу;

-  часті, що виснажують проноси або запори;

- біль, що виникає у процесі дефекації.

    Зростаюча злоякісна пухлина може викликати кишкову непрохідність, оскільки закупорює  просвіт кишечника. Це проявляється сильними колікоподібними болями, багаторазовим  блюванням, метеоризмом, вираженою слабкістю.

Сучасні методи  діагностики

● Визначення рівня пухлинних маркерів через сироватку крові пацієнта.  Підвищення антигену РЕА – характерна ознака занедбаної онкології.

● Пальцеве дослідження прямої кишки, що дозволяє визначити наявність новоутворення, якщо воно локалізується за кілька сантиметрів від заднього проходу.

Скринінгові методи  діагностики, які  можна вважати золотим стандартом:

  1. Ректороманоскопія нижніх відділів товстої кишки.  Вона допомагає обстежити пряму  кишки  та виконати забір матеріалу  для  гістологічного  дослідження на наявність атипових клітин.
  2. Колоноскопія – один із найефективніших способів виявлення колоректального раку та передракового стану, про який свідчить наявність  аденоматозних  поліпів.

Також для отримання більш ясної картини хвороби хірург може призначити комп'ютерно-томографічну колоноскопію та ультразвукове трансректальное дослідження

Кому необхідно проходить скринінг  на рак товстого кишківника?

Прийняти  рішення про   необхідність  скринінга залежить  від  індивідуальної  групи  ризику людини.

Середня  група ризику – люди в віці  від  45 лет без  виражених  симптомів  раку  товстого кишківника.

Висока група ризику:

1. Вважається, що ризик розвитку  раку  зростає в два рази, якщо пацієнт має  члена родини першого ступеня спорідненості віком менш як  50 років з діагнозом  рак прямої кишки. Пацієнти зі сімейною формою  раку прямої кишки  мають різні генетичні аномалії:  генетичний поліморфізм, модифікатори генів, дефекти тирозинкіназ.

2. Наявність запальних процесів  кишківника з поліпами.

Профілактика  раку прямої кишки можлива та нескладна:

1. Зміни стилю життя та харчування дозволяють значно знизити ризик.

2. Поточні дієтичні дослідження показали, що збільшення споживання фруктів та овочів, а також зменшення червоного м'яса в раціоні знижує ризик розвитку  даного раку. Регулярна фізична активність також розглядається як фактор зниження ризику  новоутворення.

Пам’ятайте!  Хворобу краще попередити,  ніж проводити її лікування.

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».