Імунітет (від лат. «імунітас» – звільнення ) –– це живий щит організму, основною функцією  якого  є  здатність організму розпізнавати чужорідний матеріал і мобілізувати клітини та речовини власного організму на швидке його знешкодження і видалення

Імунна система людини має дві лінії захисту:

1) перша лінія захисту – вроджений або неспецифічний імунітет;

2) друга лінія захисту - адаптивний або специфічний імунітет, який діє як для забезпечення захисту від повторного впливу того самого збудника.

  Взаємодія між цими двома частинами   імунної системи забезпечує ефективний захист господаря різними функціональними механізмами та шляхами. 

Кожна людина народжується з вродженим імунітетом -  видом загального захисту з анатомічними, гуморальними та клітинними бар’єрами. Ці захисні бар'єри оснащені хімічними та біологічними агентами. Вони  забезпечують швидку реакцію на ці патогени за допомогою різноманітних механізмів, використовуючи все: від фізичних бар’єрів (таких як шкіра та слизова) до вироблення цитокінів та активації комплементу. Хоча вроджена імунна система не здатна сформувати жодної клітинної пам’яті збудника, вона здатна швидко реагувати на інфекцію (від  декількох  хвилин  до  годин).

Специфічний або адаптивний імунітет  – це імунітет, що здійснюється імунокомпетентними речовинами та клітинами, що діють і знищують тільки певний вид чужих білків і мікроорганізмів.  Ця форма імунітету формується тільки після взаємодії з чужорідним антигеном. Специфічний імунітет має індивідуальний набутий характер. Його забезпечують т-лімфоцити (клітинний імунітет) та антитіла в-лімфоцитів (гуморальний імунітет). Вони спільно працюють над спеціальним виявленням та позначенням збудника як загрози за допомогою спеціалізованих антитіл. Потім вони посилюють відповідь і знищують «загарбника».

Адаптивний імунітет формується протягом усього нашого активного життя і розвивається в міру того, як люди піддаються хворобам або імунізуються проти хвороб за допомогою вакцинації. Однією з найважливіших переваг цієї стратегії є те, що вона дозволяє адаптивній імунній системі формувати стійку пам’ять про збудника, яка зберігається в спеціалізованій пам’яті Т і В-клітин у крові та лімфатичних вузлах. Це дозволяє імунній системі  наступного разу бути готовою боротися в майбутньому з тим самим збудником хвороби швидше та легше. Подальший вплив антигену призводить до підвищеного рівня клітинної атаки, що називається вторинною відповіддю.

Види імунітету

Імунітет можна описати як активний, так і пасивний, залежно від того, як він набувається:

• Активний імунітет передбачає вироблення антитіл самим організмом і подальший розвиток клітин пам'яті.

• Пасивний імунітет є результатом придбання антитіл з іншого джерела, а отже, клітини пам'яті не розвиваються.

 Активний імунітет призведе до довгострокового імунітету, але пасивний імунітет  - ні (через наявність або відсутність клітин пам'яті). І активний, і пасивний імунітет можуть індукуватися  як природними, так і штучними механізмами.

Приклади активного імунітету

• Природній - вироблення антитіл у відповідь на вплив патогенної інфекції (тобто виклик та відповідь).

• Штучний - вироблення антитіл у відповідь на контрольований вплив аттенуйованого збудника (тобто вакцинація).

 Приклади пасивного імунітету

• Природний - отримання антитіл від іншого організму (наприклад, до плоду через молозиво або новонародженого через грудне молоко).

• Штучний  - одержання виготовлених антитіл шляхом зовнішньої доставки (наприклад, переливання крові моноклональних антитіл)

Імунна система має цілу низку унікальних особливостей функціонування: багатоетапність й багаторівневість захисту, високу специфічність та  чутливість, здатність до регенерації, імунологічну індивідуальність, імунологічну пам'ять та ін.

Як зберегти імунну систему здоровою:

  • щодня бути фізично активними;
  • достатньо спати (7-8 годин);
  • тримайте вагу тіла в межах норми;
  • споживайте в їжу більше свіжих фруктів та овочів, каш та горіхів,  менше  -  ковбас та солодощів;
  • мінімізуйте вживання алкоголю;
  • не займайтесь самолікуванням;
  • більше знаходьтесь на свіжому повітрі та уникайте стресів.

Будьте здорові та не хворійте!

Фото без опису

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».