Питання забезпечення населення якісною та безпечною питною водою належить одне з найбільш соціально значущих, оскільки, безпосередньо впливає на стан здоров’я населення та визначає ступінь епідеміологічної безпеки.

На жаль, вода з колодязів, на відміну від водопровідної, зовсім не захищена від забруднення, а недоброякісна колодязна вода може стати причиною розповсюдження таких інфекційних захворювань, як вірусний гепатит, дизентерія, черевний тиф, холера, а також отруєння нітратами. Однією з найнебезпечніших хвороб, яку може викликати вживання води з високим вмістом нітратів, є метгемоглобінемія.

Водно-нітратна метгемоглобінемія — це захворювання, пов’язане з вживанням води, що містить високу концентрацію нітратів, яка перевищує встановлені санітарними правилами норми (більше 50 мг/дм3). Групи підвищеного ризику становлять діти до 3-х років, а особливо немовлята, віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з концентрацією нітратів понад 50 мг/дм3. Чутливі до нітратів також особи похилого віку, хворі на анемію, люди із захворюваннями дихальної системи та хворобами серцево-судинної системи. Ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, особливо перших трьох років життя, пов’язаний, насамперед, із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних процесів, що відбуваються в ньому. Фактором передачі вищезазначеного захворювання може бути овочевий сік, молочна суміш, що готуються на воді, забрудненій нітратами.

Найбільша імовірність захворіти на метгемоглобінемію — у людей, які користуються водою з децентралізованих джерел (колодязів, неглибоких свердловин). Водоносним горизонтом для таких питних джерел є грунтові води, які часто забруднюються поверхневими стоками від господарської діяльності людини, надвірних туалетів, вигрібних ям, відходів від утримання тварин, обробки полів азотовмісними добривами тощо. Все це є джерелами нітратів.

Аби попередити виникнення цього небезпечного захворювання Коростенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області рекомендує:

- не вживати питну воду із колодязів і свердловин, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники.

- для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовувати чисту від нітратів питну воду, а саме: фасовану/бутильовану столову воду;

- дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо нього глиняного замка, огородження, навісу, кришки, загального відра тощо).

- відповідно до санітарних вимог, колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, зайвих речей, які могли потрапити випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися колодязем уже після наступного заповнення;

- територію поблизу колодязя (свердловини) утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку;

- з обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні чи органічні добрива;

- за можливості якнайдовше годувати немовлят першого року життя грудним молоком. Вміст нітратів у ньому низький, навіть якщо мати вживає питну воду з підвищеною концентрацією нітратів.

Важливо! Пам’ятайте, що кип’ятіння, відстоювання та значна частина побутових фільтрів не знижують вміст нітратів у воді, а інколи, навпаки, збільшують її токсичність. При оцінці якості води користуйтесь лише результатами лабораторних досліджень — навіть найпрозоріша на вигляд та найсмачніша на смак вода може бути значно забруднена нітратами

Бережіть себе та свої близьких!