Міністерство охорони здоров’я розробить та винесе на затвердження Кабінету Міністрів нові норми й порядок організації харчування учнів у закладах освіти, оновлений Санітарний регламент для шкіл та розробить примірні двотижневі меню з урахуванням використання сезонних продуктів.

Про це йдеться у повідомленні в Офісу Президента України за результатами зустрічі Олени Зеленської з командою фахівців, які працюють над осучасненням системи шкільного харчування.

Першочергові кроки з реформування системи шкільного харчування було визначено за результатами комісійного обстеження 500 шкіл та онлайн-опитування понад чотирьох тисяч учнів та їхніх батьків, проведених у лютому-березні 2020 року.

Серед виявлених під час комісійного обстеження проблем – недотримання норм харчування та недостатній внутрішній контроль за харчуванням у школах, неможливість забезпечити дієтичне харчування для дітей, які його потребують, постачання невідповідних харчових продуктів та недостатній контроль за їхнім зберіганням, відсутність усіх необхідних приміщень та недостатнє устаткування харчоблоків.

Основні проблеми, на які вказували учні та батьки під час опитування, – несмачна та холодна їжа, одноманітне меню, яке не враховує особливі дієтичні потреби, використання напівфабрикатів та відсутність перших страв, недостатня кількість фруктів і кисломолочних продуктів, поганий санітарний стан деяких шкільних їдалень. 

Для вирішення вищевказаних типових проблем та усуненнях причин їхнього виникнення робоча група розробила план заходів з реформування системи шкільного харчування, який включає три основні напрямки: оновлення застарілої нормативно-правової бази, підвищення контролю за якістю та безпечністю продуктів харчування та ресурсне забезпечення шкіл.

«Згідно з планом, восени 2020 року Міністерство охорони здоров’я розробить та винесе на затвердження Кабінетом Міністрів України нові норми й порядок організації харчування учнів у закладах освіти, оновлений Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти та розробить примірні двотижневі меню з урахуванням використання сезонних продуктів», - зазначають в Офісі Президента України.

Нові норми враховуватимуть рекомендації дієтологів та технологів щодо калорійності, поживної цінності, розмірів порцій продуктів та частоти вживання для різних вікових груп дітей і підлітків, що допоможе покращити збалансованість та енергетичну адекватність шкільних меню.

Фото без опису