Фото без опису

Підшлункова залоза — одна з найважливіших залоз травної системи, яка відповідає за вироблення ферментів, що беруть участь в процесі перетравлення їжі. Важить вона близько 70-80 граммів і розташовується в черевній порожнині позаду шлунка. Це єдина залоза людського організму, в якій одночасно виконуються дві функції: екзокринна і ендокринна. Коли нормальний процес  роботи підшлункової залози порушується, а імунна система не в силах захистити організм від зростання патологічних клітин, свій розвиток починає онкологія.

Рак підшлункової залози  (РПЗ) - злоякісна агресивна пухлина, для якої характерно неконтрольоване розростання залізистих та епітеліальних тканин у вивідних протоках органу.

У загальній структурі онкозахворюваності  Житомирської області  у п’ятірку хвороб, які найчастіше діагностують у пацієнтів, увійшли  патології  органів травлення – 20,1%

Основними симптомами у пацієнтів з РПЗ є втрата ваги та жовтяниця, може також спостерігатись біль у мезогастральній ділянці.  При раку головки підшлункової залози виявляють нерідко симптом Курвуазьє — збільшений жовчний міхур, який можна пропальпувати, тоді як в нормі це неможливо зробити.

Що викликає рак підшлункової залози?

Організм людини, на жаль, недосконалий і теж  дає збої. Ці збої, в свою чергу, провокують безконтрольне зростання мутованих клітин, з якими з тих чи інших причин імунна система не може впоратися. Це говорить про те, що онкологія може вразити абсолютно будь-яку людину, і причин на це більш ніж достатньо. Але в першу чергу на виникнення захворювання впливає:

1. Куріння. У медицині давно доведено, що саме ця шкідлива звичка підвищує ризик розвитку карциноми підшлункової залози.

2. Часте вживання алкогольних напоїв, відсутність в раціоні клітковини (у вигляді сирих фруктів і овочів).

3. Фактор спадковості. Це близько 5-10% випадків захворювань.

4. Хронічний панкреатит та цукровий діабет.

У більшості випадків, зафіксованих в медичній практиці (50-60%), у пацієнтів розвивається рак головки підшлункової залози, повне враження зустрічається рідше — в 25-30% випадків.

Методи  діагностики раку підшлункової залози

При підозрі на РПЗ пацієнтам рекомендовано проведення КТ (з контрастуванням) та УЗД органів черевної порожнини — обидва високо-інформативні інструментальні неінвазивні методи дослідження. Для діагностики РПЗ рутинно визначають концентрацію в крові специфічного до РПЗ маркеру СА19-9 та CEA, що є більш загальним індикатором неопластичного процесу.

КТ (комп’ютерна томографія) і МРТ (магнітно-резонансна томографія) допомагають виявити метастази.

Пункційна біопсія (дослідження біопсійного матеріалу допоможуть остаточно діагностувати або спростувати рак).

Профілактика

Як запобігти рак підшлункової залози? Перш за все варто усунути фактори ризику. Профілактика раку підшлункової залози полягає в наступному:

  • відмова від шкідливих звичок;
  • дотримання принципів раціонального харчування;
  • при обтяженому генетичному анамнезі варто проконсультуватися з генетиком;
  • збереження нормальної ваги тіла.

Також профілактика раку підшлункової залози полягає в дотриманні активного способу життя, вживанні оптимальної кількості свіжих овочів і фруктів, цільнозернових каш.  А ось кількість переробленого червоного м'яса в раціоні слід скоротити.

Будьте здорові та не хворійте!

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».