Відтепер члени сімей публічних службовців можуть погодити передачу своїх даних для заповнення декларацій у декілька кліків у застосунку Дія. Для цього потрібно у Дії підтвердити належність до члена сім’ї декларанта і передачу декларанту даних про себе. А Національне агентство запобігання корупції (НАЗК) збере всю необхідну інформацію і передасть декларанту.

Фото без опису

Завдяки запровадженню онлайн-послуги заповнення декларації публічних службовців вимагатиме менше часу та ресурсів, а також зменшуються ризики подання неточної інформації.

 

Послугу реалізували Міністерство цифрової трансформації України разом з Національне агентство з питань запобігання корупції — НАЗК за підтримки проєкту USAID / UK aid “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS”, та при підтримці Фонд Східна Європа.

 

Відповідно до Закону України «Про запобігання корупції», публічні службовці мають щороку подавати декларацію до НАЗК, зазначаючи у ній інформацію не лише про свої доходи та активи, а і про членів своїх сімей, їх активи і доходи.

 

Раніше члени сімей мали самостійно опікуватись збором інформації для декларації. Для цього потрібно було збирати документи та замовляти довідки. Тепер отримання даних відбувається в кілька кліків через портал НАЗК та Дію.

 

Щоб отримати інформацію для декларації, публічна особа має вказати ПІБ та РНОКПП члена сімʼї на порталі Єдиного державного реєстру декларацій НАЗК. НАЗК відправить запит в Дію і Дія, після перевірки РНОКПП, відправить запит у пуш-повідомленні застосунку члена сімʼї. Після підтвердження запиту декларант отримує всю необхідну інформацію в особистому кабінеті на порталі НАЗК.

 

Наразі реалізована взаємодія між 11 основними реєстрами та інформаційними системами, що містять дані про доходи та активи громадян. Тож, декларант отримує дані про доходи, пенсійні та соціальні виплати, об’єкти нерухомості, земельні ділянки, транспортні засоби, акції, корпоративні права та кінцевого бенефіціарного власника, спадщину та обтяження щодо рухомого майна членів родини.

 

Детальніше на сайті https://nazk.gov.ua/uk/novyny/dani-dlya-deklaratsii-stosovno-chleniv-sim-i-vidteper-mozhna-otrymaty-za-dopomogoyu-zastosunku-diya-za-dekilka-klikiv-v-reestri-deklaratsiy/

 

Цифрова держава = прозора держава